9.6 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaSliderHatay'da 4.8'lik deprem, 29 binada hasar oluştu

Hatay’da 4.8’lik deprem, 29 binada hasar oluştu

Hatay’da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kırıkhan ilçesinde saat 21.13’te kaydedilen deprem, 11.67 kilometre derinlikte meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.6, derinliğini 8,8 kilometre olarak bildirdi. Hatay’da meydana gelen deprem Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Kilis’te de hissedildi. Depremde can kaybı ve yaralanma yaşanmadı ancak farklı ilçelerde 29 binada hasar oluştu.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Pazar saat 23.30 itibari ile 112 Acil Çağrı Merkezi ve AKOM birimlerine Kırıkhan’da 18, Reyhanlı’da 8 ve Antakya’da 3 olmak üzere 29 binada çatlak/kısmi çatlak vaka ihbarı geldiğini açıkladı. Savaş, Reyhanlı’da 6 katlı bir apartmanın tahliye edildiğini aktardı.

Pişkin: Bölge hareketli

JFMO Adana Başkanı Pişkin: Hatay bölgesi deprem açısından hareketli
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Emin Pişkin.

 Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, ​Hatay’da 4.8 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası, bölgedeki fay hareketliliğine dair değerlendirmelerde bulundu. Pişkin, Hatay ve Osmaniye bölgesinde deprem hareketliliği olduğunu ifade ederek “Sıkıntılı yapılar olmadığı sürece 4’ün altındaki depremleri çok riskli görmeyiz. Enerji ne kadar erken boşalırsa; o kadar iyi. Küçük küçük boşalması, her zaman iyidir” diye konuştu.

Pişkin, depremin olduğu bölgenin Doğu Anadolu Fay Hattı’nda yer aldığını hatırlattı. Pişkin, “Bu depremler bize şunu gösteriyor; bölgemize yakın mantodaki döngüler, biraz hız kazanmış vaziyette. 30 kilometre kalınlık altındaki manto tabakası, sürekli dünyanın çekirdeği etrafında döngüler halinde harekette olduğu için, özellikle soğumuş levhalar sürekli hareket halinde olacağı için; enerjinin biriktiği yerde mutlaka kırıklar, çatlaklar olacaktır. Bunlara da fay diyoruz. Bu zaten beklenen, hatta olması gereken bir şey. Hatta şu açıdan, ‘Şanslıyız’ diyebilirim. Sıkıntılı yapılar olmadığı sürece 4’ün altındaki depremleri çok riskli görmeyiz. Enerji ne kadar erken boşalırsa; o kadar iyi. Küçük küçük boşalması, her zaman iyidir” dedi.

Depreme ilişkin çalışmaların ticari kaygı gözetilmeden yapılması gerektiğini ifade eden Pişkin, “Gerçekten bilimsel şekilde hazırlandığı zaman, deprem dalgası istediği büyüklükte olsun; o zeminin üzerindeki binayı sallar ama yıkamaz. İlk önce buna çok dikkat edilmesi gerekiyor. Tüm disiplinlerin birbiriyle senkronize çalışıp, hesap-kitap yapıp, yapı-zemin ilişkisinin iyi kurulması gerekiyor. Hangi zemine, hangi yapının kurulacağı iyi tespit edilmeli. Gerekli hesap-kitap yapıldıktan sonra depremden korkmanın hiç gereği yok. Çünkü deprem sürekli olacak” diye konuştu.

YORUM YAPIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -spot_img

EN POPÜLER