7.9 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaSliderDSÖ'den 'atık krizi' için çevde dostu koruyucu ve maske önerisi

DSÖ’den ‘atık krizi’ için çevde dostu koruyucu ve maske önerisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’la mücadele için kullanılan koruyucu elbise, test kiti ve aşı şırıngası gibi malzemelerin çevreye on binlerce ton yeni atık bıraktığına dikkat çekti. Bu durumun sağlık atık yönetimini zora sokacağını belirten DSÖ, çevre dostu koruyucu elbise ve yüz maskesi kullanılmasını önerdi.
DSÖ’nün verilerine göre Mart 2020 ile Kasım 2021 arasında dünyada yaklaşık 87 bin ton koruyucu elbise üretilip salgınla mücadele kapsamında ülkelere yollandı. Bu elbiseler geri dönüştürülemediği için kullanıldıktan sonra tıbbi atık yığınına eklenecek.

Depolama yetersiz
DSÖ’nün açıklamasında şu bilgiler yer aldı: “Aynı zaman aralığında üretilen 140 milyonun üzerinde test kiti 2 bin 600 ton plastik atıkla 731 bin litre kimyasal sıvı atık meydana getirecek. 8 milyar dozun üzerinde aşı, koruyucu kapak, şırınga ve iğneyle birlikte 144 bin tonun üzerinde atık bırakacak. Halihazırda dünyada sağlık tesislerinin yüzde 30’u, Covid-19’la mücadele malzemelerinin yol açtığı tıbbi atık yığını bir yana, mevcut tıbbi atıkları bile depolamada yetersiz kalıyor.”
DSÖ açıklamasında, tıbbi atık dışında tek kullanımlık maskelerin yol açtığı genel atık yığının istatistiklerin dışında tutulduğu bilgisi verildi.

YORUM YAPIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen adınızı buraya girin

- Advertisment -spot_img

EN POPÜLER